Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

You are here: Home / Library / RBINS Staff Publications 2024 / Een midden-Romeinse rurale site in de Sigma zone ‘Wijmeers 2’ (Schellebelle, Oost-Vlaanderen)

Erwin Meylemans, Yves Perdaen, Nele Vanholme, Jan Bastiaens, Frieda Bogemans, Tim Clerbaut, Sofie Debruyne, Koen Deforce, Philippe Desmedt, Johan Dils, Anton Ervynck, Kristof Haneca, An Lentacker, Sibrecht Reniere, Annelies Storme, Wim Van Neer, and Giel Verbeelen (ed.) (2024)

Een midden-Romeinse rurale site in de Sigma zone ‘Wijmeers 2’ (Schellebelle, Oost-Vlaanderen)

Onroerend Erfgoed.

Dit rapport bespreekt de resultaten van het archeologisch onderzoek op de site ‘Wijmeers C’ (opgravingsvergunning 2012/327) in het Sigma-gebied Wijmeers 2. De opgraving werd uitgevoerd van 3-09-2012 tot 15-11-2012 door het agentschap Onroerend Erfgoed, gefinancierd door Waterwegen en Zeekanaal nv (ondertussen hervormd tot de Vlaamse Waterweg). Hoewel beperkt in oppervlakte heeft de site van de Wijmeers, mede dankzij de goede bewaringscondities, zeer veel informatie opgeleverd over de aard van de Romeinse bewoning en diens ‘economie’, en de impact van de bewoners op het landschap. Qua chronologie kunnen we aan de hand van het culturele materiaal deze bewoning situeren vanaf de late 1ste eeuw of het begin van de 2de eeuw n. Chr., tot in het begin van de 3de eeuw n. Chr. De afvalpakketten, en vooral dan dit bij het volledig opgegraven erf in het oosten van de site, bieden een voor de Scheldevallei en de regio in het algemeen een bijzonder en vooralsnog unieke inkijk in het levensonderhoud van de bewoners van een rurale Romeinse site.
Report, Open Access, PDF available